خودشیفتگی یک الگوی اصلی فراگیر از بزرگ منشی ، نیاز به تحسین ، تقدیر و احترام و فقدان همدلی که از اوایل بزرگسالی شروع و در زمینه های گوناگون ظاهر می شود و جزء خوشه B اختلالات شخصیت است و شیوعش بیشتر از یک درصد در جمعیت عمومی و در مردان بیشتر از زنان است. البته لازم به ذکر است که اختلالات شخصیت همگی با هم ارتباط دارند. آمارها نشان می دهد اختلال نارسیسم در حال افزایش و بیشتر در ، پزشکان ، وکلا ، پلیس ها و اساتید دانشگاه گزارش شده است.
مدت زمان مطالعه : 8 دقیقه , تاریخ انتشار : 1396/09/09
تلفن های تماس
پیروزی
سعادت آباد
در این مقاله میخوانید
متخصص روانشناسی بالینی در تهران ، سید مصطفی حسینی ( مدیر گروه نیک مهر ) و دکتر مریم زادبر ( مسئول فنی گروه نیک مهر ) می گویند که علایم اختلال شخصیت خودشیفته برای تشخیص DSM باید به صورت الگویی نافذ و فراگیر از اوایل بزرگسالی شروع شده و وجود حداقل ۵ علامت زیر را دارا باشد:
خود را فردی مهم می پندارد. شخصیت نمایشی فقط می خواهد دیده شود ولی خودشیفته ها فقط می خواهند دستاوردهایشان دیده شود. این افراد موفقیت و استحقاق دارند ولی خیلی در مورد آن اغراق می کنند که توسط دکتر روانشناس بالینی در تهران بررسی می شود.
مشغولیت فکری خیالاتی از قبیل موفقیت ، زیبایی ، قدرت ، ذکاوت و دوست داشتنی و… در حد نامحدود داشته باشد. این موضوع توسط متخصص روانشناس بالینی در تهران سنجیده می شود.
معتقد باشد که استثنایی است و تنها افراد و موسسات استثنایی رده بالا می توانند او را درک و یا او باید تنها با این افراد ارتباط داشته باشد. ردپای این افراد را در نوجوانی می توان دید که مثلاً می گویند مدرسه دولتی نمی روند چون آنجا یک مُشت گاو و گوسفند هستند که موضوع مهمی برای بهترین دکتر روانشناس بالینی در تهران است.
این افراد احساس می کنند همیشه حق با آنهاست و به خودشان اجازه می دهند هر جور که می خواهند با دیگران رفتار کنند ولی در عین حال انتظار دارند که دیگران با آنها خاص برخورد کنند و خودبخود تسلیم خواسته هایشان شوند که دکتر روانشناس بالینی این موضوع را بررسی می کند.
این افراد احساس احتیاج به تحسین و تشویق به شکل افراطی می باشند. بیش از حد به توجه و ستایش دارند و بیش از حد به انتقاد حساس هستند.
در روابط بین فردی استثمارگر باشد یعنی از امتیازات دیگران برای رسیدن به مقاصد خود استفاده کند.
یعنی تمایلی به درک یاشناخت نیازها و احساسات دیگران نداشته باشد که توسط متخصص روانشناس بالینی در تهران بررسی می شود.
رفتارها و نگرش هایشان پُر افاده و تکبرآمیز است.
بهترین دکتر روانشناس بالینی در تهران می گوید که این افراد اغلب به دیگران حسودی می کنند یا معتقدند که دیگران به آنها حسادت می کنند. شخصیت وسواسی ها می خواهند مطمئن شوند که طرف مقابل کارش را بلد است برای همین از مدرک تحصیلی او می پرسند و… اما خودشیفته ها اینگونه نیستند و منظورشان این است که می خواهند ببینند طرف مقابل در حد آنها هست یا خیر؟
در کل متخصص روانشناس بالینی در تهران می گوید که شخصیت خودشیفته شخصیتی است که خودش را برتر از همه و یک موجود استثنائی می داند.
در روابط زناشویی ، این افراد شریک زندگیشان را لِه می کنند و نیازهای عاطفی اش را برآورده نمی کنند. در ضمن این افراد روابط خارج زناشویی شکل می دهند چون اعتقاد دارند آدم های خاصی هستند. خودشیفته ها معمولاً زیر بار درخواست همسر نمی روند بنابراین این افراد در مسایل جنسی ، طرف مقابل را دچار مشکل می کنند و خودشان هم دنبال پارتنر دیگر می روند و آن را حق خودشان می دانند که تماماً توسط دکتر روانشناس بالینی در تهران بررسی می شود.
این افراد از بقیه به عنوان پله های ترقی استفاده می کنند. این افراد اعتقاد دارند که فقط افراد استثنائی حق نشست و برخاست با آنها را دارند. صدام حسین دارای شخصیت خودشیفته ضداجتماعی بود. مثلاً در دوران دبیرستان سیگارش را روی شانه های دیگران خاموش می کرد در واقع تمام دیکتاتورها دارای شخصیت خودشیفته سایکوپات هستند.
افراد دیگر برای افراد خودشیفته یک ابزاری هستند برای آنچه که می خواهند. در واقع دیگران برای آنها تاریخ انقضاء دارند و زمانی که دیگران از موفقیت آنها تعریف و تمجید نکنند بسیار عصبانی و پرخاشگر می شوند. خشم این افراد تا طرف مقابل را پودر نکند دست بردار نیست. این افراد رفتارهای استثمارگرانه دارند البته اعتماد به نفس اشان شکننده است اگر به ظاهر همدردی کنند ، بدانید برای دستیابی به هدفی است. در کل روابط بین فردی اینها شکننده است چون همدلی ندارند و هر طور که دلشان می خواهد رفتار می کنند و اجازه هم نمی دهند که طرف مقابل جور دیگری با آنها رفتار کند .
افراد خودشیفته احساس پرتوانی در همه زندگی دارند و تا ۵۰ سالگی به افسردگی می رسند چون فاصله واقعیت تا هدف آرمانی اشان خیلی زیاد بوده است. این افراد با پیری خیلی مشکل دارند( بخاطر هراس از مرگ ) بنابراین کارهایی را در جهت رفع آن انجام می دهند مثلاً موهایشان را رنگ می کنند و….
لازم به ذکر است که شخصیت اسکیزوئید ، شخصیت وسواسی و شخصیت پارانوئید هم دارای خودشیفتگی بزرگی هستند. معمولاً کارهای بزرگ را اغلب شخصیت خودشیفته ، شخصیت اسکیزوئید ، شخصیت وسواسی و شخصیت افسرده در جامعه انجام داده اند. فرد خودشیفته تمایل دارد خودش را با افراد قدرتمند همانندسازی کند. بدترین موقعیتی که این افراد می توانند داشته باشند ، مادر بودنشان است چون تمام اعمالشان زیر نقاب مادرانه می رود. اینها معمولاً مادرانی هستند که کودکان اشان را شخصیت مرزی می کنند. این موضوع توسط دکتر روانشناس بالینی در تهران ارزیابی می شود.
بهترین دکتر روانشناس بالینی در تهران می گوید که فرد خودشیفته اگر سرمایه دار شود و به مقامی برسد دنبال پارتنر دیگر خواهد رفت جزء اینکه سوداهای دیگری مثل اینکه بعد از مرگش نام نیکی از آن بماند، در سر داشته باشد. این افراد گرایش به جستجوی معشوقه هایی از طبقه بالا دارند که آنها را آرمانی سازی کند. این افراد در ازدواج و زندگی مشترک زیاد تهدید به ترک کردن می کنند.
شخصیت خودشیفته نزدیک به شخصیت وسواسی است. البته برعکس شخصیت وسواسی که برای خود و دیگران خِساسَت به خرج می دهد او فقط برای دیگران خِساسَت انجام و برای خودش خوب خرج می کند. خودشیفته ها در همه زمینه ها دوست دارند خاص باشند مثلاً در مراسم ازدواج سعی می کنند یک مراسم خاصی داشته باشند.
این افراد خودبزرگ بینی دارند و خود را آدم بسیار مهمی می دانند که از هر جهت هم نظیر ندارند. اینها نگاهی پر طَمطَراق درباره توانایی های خودشان دارند و خیال پردازی های مربوط به موفقیت بزرگ در ذهن اشان تجسم و با آن همانندسازی می کنند. افرادی که دارای اختلال شخصیت خودشیفته هستند بیش از حد معمول خودمحور هستند ( مَن مَن زیاد می کنند) اما یک الگوی گسترده از تحریفات نسبت به خود و دیگران دارند و یک دیدگاه بسیار افراطی در مورد خود به عنوان فردی مهم و برتر و خاص دارند. این افراد مرتب به دنبال گرفتن تحسین هستند، به سبک نمایشی و تظاهری رفتار می کنند و بسیار ناشکیبا حساس و زود برخورنده هستند. اینها زیاد دیگران را نصیحت می کنند و خیلی پُز می دهند که تماماً توسط بهترین دکتر روانشناس بالینی در تهران ارزیابی می شود.
افراد خودشیفته بسیار فعال و رقابتی هستند و زمانی که موفقیت بدست بیاورند آن را به توانمندی های خود و نه هیچ کس دیگر نسبت می دهند. افراد خودشیفته فقط نظر خود را قبول دارند و اغلب در طمع کسب شهرت و ثروت باد آورده اند. این افراد در قضاوت در مورد مهارت های دیگران آنها را کم و برعکس توانمندی های خود را بیشتر برآورد می کنند.
افراد خودشیفته واقعیت را آنطور که دلشان می خواهد تفسیر می کنند تا به خود و دیگران ثابت کنند این باورها درست است. سبک شناختی اینها بسیار غیر قابل انعطاف است (یبوست فکری دارند). این افراد حس ذهنی خود مهم بودن دارند، در نتیجه اهدافی که برای خودشان دارند غیر واقع بینانه است. مثلاً می خواهد رئیس جمهور شود و… که تماماً توسط دکتر روانشناس بالینی در تهران بررسی می شود.
می گوید که احساسات افراد خودشیفته سریع عوض می شود و بین ایده آل کردن و بی ارزش سازی حرکت می کند این یعنی در همان حد که عاشق هستند ، نفرت هم دارند. اگر خودشیفته ای گفت که عاشق طرف مقابل است نباید او را باور کرد. شخصیت مرزی فرد ایده آلش را بالا می برد و او را می پرستد ولی خودشیفته ها بالا می برند ولی کسی را نمی پرستد و آن را در حد خودش می دانند.
در شکل گیری این تیپ شخصیتی مثل تمام تیپ های شخصیتی دیگر از جمله نمایشی ، اسکیزوتایپال ، اجتنابی ، وابسته ، ضد اجتماعی محیط ، فیزیولوژی و ژنتیک نقش دارد. مثلاً والدین در خودشیفته کردن کودکان خیلی نقش دارند مثلاً به او می گویند او یک فرد معمولی نیست و پدرش فلان است و…
نویسنده : سید مصطفی حسینی ، مدیر گروه روانشناسی و مرکز نوروفیدبک نیک مهر
لطفاً در زیر نظر خود را در خصوص این مقاله بیان و اگر سوالی دارید مطرح نمائید.
این مطلب را به اشتراک بگذارید
شاید این موارد هم برایتان مفید باشد
شنبه تا پنج شنبه: 9 تا 22
پیروزی: 983 603 36 021
پاسداران: 482 97 227 021
سعادت آباد: 153 94 220 021
شهر اندیشه: 263 99 653 021
مدیریت: 1457 408 0919
با برگزاری کارگاههــای مختلف از جمله فرزند پــروری ، آموزش مهارتهای زندگی برای کودکان ، تربیت جنسی ، شناخت و تنظیم هیجانات کودکان ، بازی درمانی ، قصه درمانی ، پیشگیری از آسیب های روانی و اعتیاد ، پیشگیری از بـروز اختلالات شخصیت در بزرگسالـی ، پیشگیری از بروز مشکلات جنسی ، خیانت، و همچنین گـــروه درمانـی سـلامت روان ، گامـی بلنـد در جـهت پیشگیری از مشکلات سلامت روان در جامعه برداشته شود. معمولاً در هـر جامعه ای به دلیل هــزینه ها و مشکلاتــی که درمان به بار می آورد از هدف پیشگیرانه که به نوعی کم هزینه و مقرون به صرفه است استفاده می شود… بیشتر
تمامی حقوق برای گروه روانشناسی نیک مهر محفوظ است Copyright 2023 ©
4 دیدگاه. دیدگاه جدید بگذارید
با عرض سلام شما می توانید به کسی که از طزف نارسیسم عبیوس شده کمک کنید ??? ممنون میشم اگر پاسخ بفرمایید .
سلام و وقتتون بخیر بله می توان کمک کرد
خواهش می کنیم
ممنون از مقاله خوبتون