گروه روانشناسی و علوم اعصاب نیک مهر

مرکز درمان پرخاشگری در تهران

یکی از تیپ های شخصیتی که دائم پرخاشگری می کند و… تیپ شخصیت ضد اجتماعی ( Anti Social ) است و به همین دلیل در این مقاله سعی داریم این تیپ شخصیتی را مورد بررسی قرار دهیم. شخصیت ضد اجتماعی جزء خوشه B اختلالات شخصیت است که شیوعش حدود ۳ درصد در جمعیت عمومی و در مردان بیشتر از زنان است. البته لازم به ذکر است که تمامی اختلالات شخصیت با هم همپوشانی دارند. این تنها اختلال خوشه B است که در مردان بیشتر از زنان است.

مدت زمان مطالعه : 7 دقیقه , تاریخ انتشار : 1396/09/09

کنترل خشم

ملاک های تشخیصی اختلال ضد اجتماعی بر مبنای DSM

بی اعتنایی به حقوق دیگران و تجاوز به آنها

که به صورت الگویی نافذ و فراگیر که از ۱۵ سالگی شروع شده باشد (زیر ۱۵ سال اختلال سلوک است) و برای تشخیص لااقل ۳ تا از موارد زیر هم صدق کند:

فرد حداقل ۱۸ سال سن داشته باشد

شواهد موجود ، اختلال سلوک که پیش از ۱۵ سالگی شروع شده باشد را مطرح نکند

یعنی با اختلال سلوک در بزرگسالی طرف نباشیم. با اختلالی باید طرف باشیم که از ۱۵ سالگی شروع شده باشد.

رفتار ضد اجتماعی منحصراً در سیر اسکیزوفرنی یا حمله مانیا پیدا نشده باشد

مثلاً فردی که مانیا و به شدت Hyper Sexual شده اگر بدین دلیل دستگیر شود نباید برچسب ضداجتماعی به او بزنیم.

خصوصیات افراد ضد اجتماعی در تشخیص اختلال ضد اجتماعی

اختلال شخصیت ضد اجتماعی عبارت است از ناتوانی در تن دادن به هنجارهای اجتماعی به طوری که جنبه های متعددی از رفتار فرد در نوجوانی و بزرگسالی تحت تاثیر این ناتوانی قرار گرفته باشد. از نظر دکتر خوب برای کنترل خشم در بهترین مرکز درمان پرخاشگری در تهران رد و پای این اختلال را حتی در دوران کودکی هم می توان دید.

موقعیت های اجتماعی

این افراد مرتب اعمال ضد اجتماعی یا خلاف قانون انجام می دهند. از لحاظ رفتاری فرد ضد اجتماع ، رابطه اجتماعی خود را به صورت تکانش پذیری ، تحریک پذیری و پرخاشگری نشان می دهد و در قبال صداقت در تعهدات کاری و مالی کاملاً خود را نامسئول می داند و به طور مرتب درگیر رفتارهای خطرناک با ریسک بالا می شود و دیگران را هم مجبور می کند در این رفتارها وارد شوند.

احساسات

دکتر خوب برای کنترل پرخاشگری می گوید که این افراد کسانی هستند که کمبود هیجانی (چه مثبت و چه منفی ) دارند مثلاً به طرف مقابل نمی گویند که دوستش دارند چون آن را نشانه ضعف می دانند و یا نمی گویند که از او متنفرند چون دلیلی ندارد طرف مقابل بداند. این افراد احساس شرم ندارند و احساساتشان به دیگران کاملاً ظاهری است. افراد دارای شخصیت ضد اجتماعی احساسات سطحی و کم عمق دارند و از برقراری ارتباط هیجانی گرم و صمیمی اجتناب می کنند چون آن را نشانه ضعف خود می دانند و می گویند ضعیف ها عاشق می شوند که تماماً توسط بهترین مرکز درمان پرخاشگری در تهران بررسی می شود.

ازدواج

ضد اجتماعی ها طبق نظر دکتر خوب برای کنترل خشم در بهترین مرکز درمان اختلال پرخاشگری در تهران استاد فریب دادن جنس مخالف هستند. همچنین این افراد دنبال روابط خارج زناشویی می روند. سبک اینها ترکیبی از سبک ترساننده و از دست دادن است برای همین به دوست دخترش نمی گوید دوستش دارد ولی اگر دختر با کس دیگری دوست شود او را می کُشد.

خصوصیت شخصیتی

تنوع طلبی افراد ضد اجتماع بسیار بالا ، آسیب گریزی اشان بسیار کم ، پاداش مداری اشان اندک(کاری ندارد که بقیه تشویق یا تنبیه اش کنند) و پشتکارشان متوسط رو به بالا است که توسط بهترین مرکز درمان پرخاشگری در تهران مورد ارزیابی قرار می گیرد.

ارتباط با دیگران

این افراد در ظاهر فریبنده و جذاب هستند و از این جذابیت برای آلت دست قرار دادن دیگران به نفع شخصی ، استفاده می کنند. مثلاً ممکن است در دانشگاه خیلی منظم و مرتب و… باشند ولی بیرون از دانشگاه فُحش بدهند ، قوانین راهنمایی و رانندگی را رعایت نکنند و… افراد ضد اجتماعی کلاهبردار ، فریب کار ، چرب زبان هستند و به راحتی دیگران را تحت تاثیر قرار می دهند. هیچ وقت راست نمی گویند و هرگز نمی توان به آنها اطمینان کرد که وظیفه ای را درست انجام دهند.
از لحاظ بین فردی بی توجه به نیازها و امنیت دیگران است و در ارتباطات خود را به صورت افراد موفق در کار و حرفه نشان می دهند در حالی که کارهای خلاف انجام می دهد. این افراد گرایش به روابط سطحی دارند و از نظر عاطفی درگیر نمی شوند و در مقابل درد و ناراحتی دیگران بسیار بی تفاوت هستند. این افراد از دیگران استفاده می کنند تا نیازهایشان را ارضاء کنند ولی در عین حال آنها را از خود می رانند. معمولاً ظاهر این افراد واقعاً گول زننده است.

مشکلات روانشناختی

در سابقه افراد ضد اجتماعی کارکردهای مختلفی از جمله دروغگویی ، فرار از مدرسه ، فرار از خانه ، سوء مصرف مواد ، تقلب در مدرسه و… دیده می شود که اعمال غیر قانونی را از دوران کودکی دارند. افراد ضد اجتماعی هیچ گونه افسردگی یا اضطراب از خود نشان نمی دهند.
همچنین در این افراد تهدید به خودکشی برای اینکه به هدفشان برسند و اشتغال ذهنی مربوط به مسایل جسمی طبق نظر دکتر خوب برای کنترل خشم برای این که دیگران را مجذوب خودشان کنند و کلاه سرشان بگذارند شایع است. همچنین اینها گرایش به نقایص نوروپسیکولوژی و اشکال در کارکردهای اجرائی و ناتوانی در برنامه ریزی دارند. اما افسردگی ، کسالت و ناکامی را نمی توانند تحمل کنند و به محض اینکه حالشان بد شود مثلاً ۱۸۰ کیلومتر در اتوبان می رانند یا سکس می کنند و یا مواد مصرف می کنند و… و نمی توانند حالت ناراحتی خودشان را تحمل کنند.

مشکلات فکری

توضیحی که در مورد رفتارهای ضد اجتماعی اشان می دهند به گونه ای است که انگار از روی بی فکری یا بی توجهی انجام شده است. در محتوای ذهنی این افراد هیچ گونه هذیان یا علامت دیگری از تفکر غیر منطقی دیده نمی شود و کاملاً واقعیت سنجی و هوش کلامی خوبی دارند. از لحاظ شناختی افراد ضد اجتماعی کاملاً غیر قابل انعطاف و تکانشی هستند و اطلاعات جدید وارد سیستم فکری اشان نمی شود. اینها سعی در خواندن ذهن مردم دارند( ذهن خوانی ) که این بخاطر این است که به دیگران بدبین هستند و نگرانند که دیگران به آنها ضربه بزنند. دکتر خوب برای کنترل خشم می گوید که نگرش این افراد به دیگران منفی و نسبت به خودشان بین مثبت و منفی است.

ملاک های اخلاقی

افراد ضد اجتماعی همچنین به هیچ کدام از ملاک های متعارف اخلاقی پایبند نیستند و لاابالی گری جنسی ، همسرآزاری ، کودک آزاری و… دارند و هیچ وقت از کارشان پشیمان نمی شوند. چون این افراد با قانون و رعایت آن مشکل دارند براحتی رفتارهای خود را توجیه می کنند.

چگونگی شکل گیری تیپ شخصیت ضد اجتماعی

در شکل گیری این تیپ شخصیتی مثل تمام تیپ های شخصیتی دیگر از جمله نمایشی ، اسکیزوتایپال ، پرخاشگر-منفعل و افسرده ، وابسته ، خودشیفته ، اسکیزوئید ، پارانوئید ، مرزی ، اجتنابی ، وسواسی عوامل ژنتیکی ، اجتماعی و محیط خانواده نقش دارد. در کل اختلال شخصیت ضد اجتماعی یک Self آسیب پذیر ضعیف دارد که من آسیب پذیر هستم و دیگران آسیب زننده هستند بنابراین مکانیسم مقابله ای که استفاده می کند این است که آسیب بزن تا آسیب نبینید.

 

نکته مهم : گروه نیک مهر برای درمان قطعی پرخاشگری از وجود دکتر نیما گنجی ( بنیان گذار واقعی لورتا نوروفیدبک در ایران و عضو هیئت علمی جهاد دانشگاهی علوم پزشکی شهید بهشتی ) در بخش نوروساینس و سید مصطفی حسینی ( مدیر گروه روانشناسی و علوم اعصاب نیک مهر ) و دکتر مریم زادبر ( مسئول فنی گروه نیک مهر ) در بخش روان درمانی استفاده می کند. تمامی درمان ها بدون دارو و عوارض جانبی است.

نویسنده : سید مصطفی حسینی ، مدیر کلینیک روانشناسی و مرکز نوروفیدبک نیک مهر

لطفاً در زیر نظر خود را در خصوص این مقاله بیان و اگر سوالی دارید مطرح نمائید.

این مطلب را به اشتراک بگذارید

شاید این موارد هم برایتان مفید باشد

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Fill out this field
Fill out this field
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.