گروه روانشناسی و علوم اعصاب نیک مهر

اضطراب

بی قراری و استرس ( anxiety and stress ) جزئی از انواع احساسات هستند که باعث می شوند فرد دچار یکسری حالات بدنی یا برانگیختگی های درونی مثل طپش قلب ، گزگز دست و پا ، تعریق و… شود.
بی قراری و استرس از انواع مختلفی تشکیل شده از جمله GAD یا اختلال اضطراب فراگیر ، بیماری پانیک یا اختلال وحشتزدگی ، PTSD یا اختلال استرس بعد از حادثه ، اضطراب اجتماعی و…

 

اضطراب و استرس

برخلاف آنچه که مردم عامه فکر می کنند استرس و پریشانی با هم یکی نیست. استرس در واقع حالت یا تجربه روانی و جسمانی خاصی است که گذرا و موقت است. مثل دانش آموزی که استرس و بی قراری امتحان دارد و بعد از آن حالش خوب می شود. تکنیک های توجه برگردانی معمولاً برای علائم استرس می تواند مفید باشد ولی در بی قراری ها علایم بصورت مزمن و پایدار است و تکنیک های مواجهه سازی بیشتر جواب می دهد. پس بنابراین بی قراری ها شدیدتر از استرس می باشد و این موضوع در ارزیابی و درمان آن بسیار مهم است.

پژوهش ها در مورد بی قراری و استرس

طبق پژوهش هایی که پژوهشگران انجام دادند به این نتیجه رسیدند که نسل امروز 75 درصد بیشتر از نسل قبل دچار استرس شده است طوری که از این احساسات به عنوان بیماری قرن یاد می کنند. شاید یکی از دلایل آن پیشرفت و عقب نیافتادن از دیگران باشد.
همچنین پژوهشگران انگلیسی به این نتیجه رسیدند که استرس در محل کار عامل عمده در ابتلا به بیماری دیابت خصوصا دیابت نوع دوم و بیماری های قلبی است. از یکسری از مشاغل هم به عنوان مشاغل پر استرس در جهان نام برده می شود که عبارتند از: خرده فروشی ، پزشکان و پرستاران ، حسابداری ، معلمان ، کشاورزان ، کارگران مونتاژ خودرو ، دلالان سهام ، آتش نشانان و…

طبق یکسری از پژوهش ها ، ارتقای شغلی تا 10 درصد کیفیت زندگی و سلامتی فرد را پائین می آورد. چون کسی که به مناصب بالای مدیریتی می رسد به تناسب آن بی قراری شغلی اش هم بیشتر می شود. متاسفانه استرس و دلهره های شدید و طولانی با آنکه بعضی از افراد را با شرایط موجود سازگار می کند ولی در آینده آنها را دچار مشکلات روحی و جسمی خواهد کرد. مثل افرادی که در ذوب آهن و آتش نشانی کار می کنند. پس بهتر است افراد دارای این حالات بی قراری زودتر برای درمان دارویی که توسط روانپزشک و غیر دارویی از جمله درمان اضطراب با نوروفیدبک و درمان روانشناسی خود اقدام کنند.

مقالات