پیرامون درمان پرخاشگری کودکان لازم به ذکر است امروزه به دلیل انواع تربیتی که توسط انواع والدین صورت می گیرد و همچنین به دلیل خانه های کوچکی که وجود دارد شاید عصبانیت و پرخاشگری کودکان و نوجوانان که جزئی از انواع احساسات می باشد بیشتر به چشم بخورد و والدین از این بابت خیلی نگران شوند. در این مقاله سعی شده راههای آموزش کنترل خشم و پرخاشگری مورد بررسی قرار بگیرد.
چیزی که در مورد احساسات به ظاهر منفی ( مانند خشم ، ترس و غم ) آنها را نامناسب جلوه میدهد، در واقع نوع ابراز نامناسب آن ، شدت بالا و یا تداوم آن است وگرنه احساسات به خودی خود بد نیستند و می توانند مفید باشند. حتی در برخی مواقع احساسات منفی می توانند فرد را از آسیب نجات دهند و ضامن بقاء او شوند. مثلاً فرد اگر از مار نترسد و فرار نکند ممکن است مار او را نیش بزند و او را بکشد.
مدت زمان مطالعه : 7 دقیقه , تاریخ انتشار : 1396/09/30
تلفن های تماس
پیروزی
سعادت آباد
در این مقاله میخوانید
حال اینکه چگونه فرد می تواند مدیریت هیجان و احساسات را مثل آداب دستشویی رفتن ( درمان شب ادراری ) ، تربیت جنسی کودک و… طبق انواع یادگیری ، یاد بگیرد بیشتر آن به دوران کودکی و مراحل رشد برمی گردد و باید آموزش را از این دوران آغاز کرد چون ۸۰ درصد شخصیت یک فرد بزرگسال در زیر ۷ سالگی شکل می گیرد و به همین منوال هم برای اینکه مدیریت احساسات در فرد نهادینه شود، آموزش مهارت کنترل خشم در کودکان و نوجوانان و درمان پرخاشگری کودکان در این سنین بسیار مهم و حیاتی است.
می توانند با روش ها و قدم های زیر مدیریت خشم را به کودکشان آموزش دهند و بدین ترتیب باعث تقویت هوش هیجانی کودک شوند. لازم به ذکر است که در این قدم ها نمی توان نقش پدر در تربیت فرزند را نادیده گرفت.
قدم اول
در این قدم والدین باید کودک خود را با احساس خشم آشنا و از او بخواهند در مورد احساساتش حرف بزند. برای تحقق این امر ابتدا والدین باید به کودک کمک کنند تا او بتواند احساسش را پیدا کند. در حقیقت کودک باید بتواند در ابتدا احساسش را نامگذاری کند که این موضوع در راههای درمان پرخاشگری کودک و نوجوانان مهم است. بنابراین وقتی کودک عصبانی است والدین در آموزش مهارت کنترل خشم ، ابتدا باید هم قد شوند و به چشمانش نگاه، او را لمس و مثلاً به او بگویند: ” می دونم از اینکه صبر کردی تا حرف من تمام شود ناراحت شدی” یا ”می دونم از اینکه بابایی تو رو با خودش نبرد غمگینی” یا ”حتماً از اینکه ما تو رو تنها بزاریم میترسی“ با این جملات که در آن احساسات کودک وجود دارد در واقع والدین نام احساس فعلی کودک را به او آموزش داده اند.
قدم دوم
والدین در درمان پرخاشگری کودکان باید همیشه احساسات آنها را تائید کنند. در واقع موردی که نباید مورد تائید والدین قرار بگیرد رفتار بد کودک است نه اینکه والدین احساسات کودک را سرزنش کنند. این موضوع در راههای کاهش پرخاشگری کودکان و نوجوانان مهم است. مثلاً والدین به کودک می گویند: “تو حق داری از دست ما عصبانی باشی چون دوست داشتی تلویزیون نگاه کنی ولی ما باید به فروشگاه میرفتیم و متاسفانه نمی شد کاریش کرد”. والدین نباید احساسات کودک را نفی کنند مثلاً والدین به کودک بگویند: ”تو نباید ناراحت میشدی این که چیزی نیست”. این موضوع در کسب مهارت کنترل خشم در کودکانمورد بررسی قرار می گیرد.
قدم سوم
والدین در درمان پرخاشگری کودکان باید به وضوح به او تاکید کنند که پرخاشگری روش خوبی برای ابراز عصبانیت نیست. مثلاً ”ما می دونیم که تو عصبانی هستی ولی اجازه نداری دوستت را کتک بزنی یا به او حرف زشت بزنی“. برای آموزش این قدم والدین باید با رفتار خود برای کودک الگو باشند. وقتی خود والدین خشمگین میشوند، داد و فریاد می کشند و… مطمئناً کودک یاد نخواهد گرفت که در موقع عصبانیت داد نزند. وقتی والدین عصبانی هستند ، صرفاً باید بگویند که آنها عصبانی اند و سپس علت عصبانیت خود را به کودک بگویند و پس از برطرف شدن عصبانیت، دوباره کودک را در جریان بگذارند و بگویند که عصبانیت آنها برطرف شده است.
قدم چهارم
در این قدم والدین با داستان خواندن ، اجرای تئاتر و بازی ها می توانند مدیریت خشم را به فرزندشان به صورت عملی آموزش دهند. حال هر زمان کودک به شیوه درست خشم اش را ابراز کرد والدین به او تاکید می کنند که از نحوه ابراز خشم اش راضی هستند. اگر کودک رفتارهایی مثل خود زنی ، جیغ زدن ، گریه کردن و… را انجام می دهد والدین باید تا زمانی که کودک به خودش آسیب نمی زند به رفتارش بی اعتنا باشند تا بتدریج کودک این عمل را انجام ندهد در غیر اینصورت باید به مشاور کودک مراجعه نمایند.
می توانند با روش ها و قدم های زیر مدیریت خشم را به کودکشان آموزش دهند و بدین ترتیب باعث تقویت هوش هیجانی کودک شوند. لازم به ذکر است که در این قدم ها نمی توان نقش پدر را در تربیت فرزند نادیده گرفت.
یکی از روش ها درمان توسط روانپزشک انجام می گیرد. مطمئناً دارو یکسری عوارض دارد ولی گاهی تنها راه چاره می باشد.
روانشناس کودک و نوجوان با یکسری تکنیک ها و آموزش هایی که به کودک و والدین کودک می دهد می تواند یکی از راههای درمان پرخاشگری کودکان و نوجوانان باشد.
یکی از روش های درمان پرخاشگری کودکان و نوجوانان است که درمان جدیدی می باشد و انواع مختلفی دارد از جمله نوروفیدبک یا لورتا نوروفیدبک که همگی بدون دارو و عوارض جانبی است.
نکته مهم : گروه نیک مهر برای درمان پرخاشگری و عصبانیت در کودکان و نوجوانان و بزرگسالان از وجود دکتر نیما گنجی ( عضو هیئت علمی جهاد دانشگاهی علوم پزشکی شهید بهشتی تهران و بنیانگذار واقعی لورتا نوروفیدبک در ایران ) در بخش نوروساینس و سودابه خاکپور ( روانشناس کودک و نوجوان ) در بخش روانشناسی استفاده می کند. تمامی درمان ها بدون دارو و عوارض جانبی است.
نویسنده : سید مصطفی حسینی ، مدیر گروه روانشناسی و مرکز نوروفیدبک نیک مهر
لطفاً در زیر نظر خود را در خصوص این مقاله بیان و اگر سوالی دارید مطرح نمائید.
این مطلب را به اشتراک بگذارید
شاید این موارد هم برایتان مفید باشد
شنبه تا پنج شنبه: 9 تا 22
پیروزی: 983 603 36 021
پاسداران: 482 97 227 021
سعادت آباد: 153 94 220 021
شهر اندیشه: 263 99 653 021
مدیریت: 1457 408 0919
با برگزاری کارگاههــای مختلف از جمله فرزند پــروری ، آموزش مهارتهای زندگی برای کودکان ، تربیت جنسی ، شناخت و تنظیم هیجانات کودکان ، بازی درمانی ، قصه درمانی ، پیشگیری از آسیب های روانی و اعتیاد ، پیشگیری از بـروز اختلالات شخصیت در بزرگسالـی ، پیشگیری از بروز مشکلات جنسی ، خیانت، و همچنین گـــروه درمانـی سـلامت روان ، گامـی بلنـد در جـهت پیشگیری از مشکلات سلامت روان در جامعه برداشته شود. معمولاً در هـر جامعه ای به دلیل هــزینه ها و مشکلاتــی که درمان به بار می آورد از هدف پیشگیرانه که به نوعی کم هزینه و مقرون به صرفه است استفاده می شود… بیشتر
تمامی حقوق برای گروه روانشناسی نیک مهر محفوظ است Copyright 2023 ©
1 دیدگاه. دیدگاه جدید بگذارید
ممنونم