اختلال دیکته نویسی یکی از انواع اختلالات یادگیری است. قبل از درمان اختلال یادگیری املا میبایست علت های اختلالات املایی مشخص شود. در اختلال دیکته نویسی یا اختلال نوشتن و یا نارسا نویسی ، کودک برخی از واژگان را غلط می نویسد و این روند را تکرار می کند. در این مقاله سید مصطفی حسینی ( مدیر گروه نیک مهر ) سعی دارد ابتدا علت اختلالات املایی و راهکارهای آن و همچنین شناسایی اختلال دیکته و انواع اختلال دیکته نویسی را مورد بررسی قرار دهد و در ادامه انواع درمان اختلال نوشتن یا درمان اختلال املا نویسی یا درمان اختلال دیکته نویسی یا درمان نارسا نویسی را بیان کند.
مدت زمان مطالعه : 6 دقیقه , تاریخ انتشار : 1399/05/30
تلفن های تماس
پیروزی
سعادت آباد
در این مقاله میخوانید
علل اختلالات املایی که باید در شناسایی اختلال دیکته نویسی یا اختلال نوشتن توسط دکتر خوب برای درمان اختلال یادگیری املا مورد بررسی قرار بگیرد عبارت است از:
یکی از علت های اختلال املا که باید در درمان اختلالات دیکته نویسی مورد بررسی قرار بگیرد این است که کودکانی که حافظه دیداری اشان دچار مشکل است نمی توانند از طریق دیدن درست کلمات و واژگان آنها را در حافظه بسپارند و بنابراین از حروف دیگر برای آن واژگان استفاده می کنند و دچار اختلال نوشتن می شوند. مثلاً کودک کلمه ” منظور ” را به صورت ” منزور “، کلمه ” نظم ” را به صورت ” نزم ” و کلمه ” عسل ” را به صورت اسل می نویسد. این موضوع در شناسایی اختلال دیکته باید مورد بررسی قرار بگیرد.
کودکانی که حساسیت شنیداری سیستم شناختی مغزشان دچار مشکل است حروف و کلمات را گوش می دهند ولی در پردازش ذهنی به صورت دیگری می شنوند و بنابراین در نوشتن هم به همان صورتی که در ذهنشان پردازش می شود، می نویسند. این موضوع باعث اختلال دیکته نویسی یا اختلال نوشتن یا نارسانویسی در کودک می شود که در ارزیابی و شناسایی اختلال دیکته و همچنین در روش های درمان اختلال املا نویسی مهم و باید مورد بررسی قرار بگیرد. مثلاً کودک کلمه ” کردند ” را به صورت کردن ، کلمه ” گوسفند ” را به صورت ” گوسوند ” کلمه ” فواره ” را به صورت ” فباره ” و کلمه ” مسواک ” را به صورت ” مسباک ” می نویسد.
کودکانی که دقت و تمرکزشان پائین و در این زمینه دچار مشکل می باشند معمولاً حروفی از کلمه را جا می اندازند که همین باعث اختلال دیکته نویسی یا اختلال املا نویسی می شود و باید در اختلالات املایی و راهکارهای آن مورد بررسی قرار بگیرد. مثلاً کودک کلمه ” درباره ” را به صورت ” درباه ” کلمه ” ” شیرینی ” را به صورت ” سیرینی ” و کلمه ” نهفته ” را به صورت ” نهفنه ” می نویسد. این موضوع یکی از انواع اختلال دیکته نویسی است.
بعضی از مواقع ، کودک در ابتدای تحصیلش از طرف معلم ، آموزش خوبی ندیده و معلم خیلی زودتر از موعد آموزش حروف الفبا را به پایان رسانده و یا خیلی سرسری آموزش داده است. در این موارد کودک در شکل کلمه و اعراب گذاری دچار مشکل می شود و همین موضوع کودک را دچار اختلال دیکته نویسی یا اختلال نوشتن می کند که در راههای درمان اختلالات نوشتن مورد بررسی قرار می گیرد. مثلاً کودک کلمه ” کلاس بزرگ ” را به صورت ” کلاسه بزرگ ” ، ” مدرسه من ” را به صورت ” مدرس من ” و ” زندگی ” را به صورت ” زنده گی ” می نویسد.
یکی از انواع اختلال دیکته نویسی این است که بعضی از کودکان کلمات را به صورت قرینه و وارونه می نویسند. این موضوع خصوصاً در قبل از سن دبستان رخ می دهد. اگر کودکی هنوز مدرسه نرفته است و یا حتی دو ماه اول سال تحصیلی به این صورت می نویسد ، اشکال ندارد ولی بعد از آن احتمالاً کودک دچار اختلال اختلال نوشتن است و باید برای درمان اختلال یادگیری املا یا درموان اختلال یادگیری دیکته اقدام کند.
در این خطا کودک در توالی دیداری مغزش دچار مشکل می باشد و نمی تواند کلمات را به همان صورتی که است در حافظه اش بسپارد برای همین حروف را پس و پیش می نویسد و دچار اختلال دیکته نویسی می شود که باید در شناسایی اختلال دیکته مورد بررسی قرار بگیرد. مثلاً کودک کلمه ” رود ” را به صورت ” دور ” و کلمه ” مادر ” را به صورت ” مارد ” می نویسد. تمامی این موارد در بهترین درمان اختلال املا یا درمان اختلال دیکته نویسی مورد تشخیص قرار داده و بررسی می شود.
در نارسانویسی ، کودک به دلیل اینکه قلم را به صورت ناصحیح دستش می گیرد و یا اینکه نوع قرار گرفتن میز و دست و دفتر درست نمی باشد و همچنین بدلیل عدم هماهنگی چشم و دست، کلمات و جملات را خیلی بدخط می نویسد که اگر این روند ادامه پیدا کند کودک در بزرگسالی دستخطش بد خواهد شد و این موضوع در درمان نارسانویسی مورد بررسی قرار می گیرد.
آسیب دیگری که در اختلال دیکته بوجود می آید این است که بدلیل اینکه معلم نمی تواند کلمات را خوب بخواند بنابراین آن کلمه را که به صورت صحیح نوشته شده را غلط فرض می کند و این موضوع باعث می شود نمره کودک در تمام دروس نوشتاری اش پائین شود و کودک اعتماد به نفس اش پائین بیاید. این موضوع در درمان اختلالات دیکته نویسی مورد بررسی قرار می گیرد.
در کل ۳ روش اصلی درمانی برای درمان اختلال املا نویسی در کودکان وجود دارد که عبارتند از:
در این روش ، روانپزشک معمولاً از دارو برای درمان اختلال یادگیری املا استفاده می کند. منتهی این نکته حائز اهمیت است که این روش در درمان اختلال یادگیری دیکته نویسی درصد موفقیت پائینی دارد بنابراین گروه نیک مهر در درمان اختلالات دیکته نویسی از این روش استفاده نمی کند.
روانشناس کودک و کاردرمانگری یکی از بهترین راههای درمان اختلال نوشتن در کودکان است. در این درمان روانشناس کودک و متخصص نارسانویسی یکسری راهکارهایی برای درمان اختلال نوشتن در خصوص کودک انجام می دهد و باعث می شود درمان اختلال یادگیری املا صورت بگیرد. مثلاً در درمان اختلال دیکته نویسی یا اختلال نوشتن درمانگر ابتدا چند دیکته اخیر دانش آموز را نگاه می کند و خطاهای او را درمی آورد و سپس برای درمان اختلال املا نویسی از خطایی شروع می کند که دانش آموز بیشترین نمره را به خاطر آن از دست داده است. این روش در کنار ابزارهای نوروساینس می تواند درمان قطعی اختلال دیکته نویسی را در بر داشته باشد.
ابزارهای نوروساینس از جمله نوروفیدبک یا لورتا نوروفیدبک ( پیشرفته تر از نوروفیدبک ) درمان های جدیدی هستند که اگر طبق نقشه مغزی و توسط متخصص نوروتراپیست ( نه روانشناس و روانپزشک ) انجام شود می تواند درمان اختلالات املایی را در برداشته باشد. این درمان در کنار روان درمانی حتی می تواند درمان قطعی اختلال دیکته نویسی را در برداشته باشد
نکته مهم : گروه نیک مهر برای درمان اختلال یادگیری املا از وجود دکتر نیما گنجی ( بنیانگذار واقعی لورتا نوروفیدبک در ایران و عضو هیئت علمی جهاد دانشگاهی علوم پزشکی شهید بهشتی ) در بخش نوروساینس و سودابه خاکپور ( روانشناس کودک و نوجوان ) در بخش روانشناسی استفاده می کند. لازم به ذکر است که تمامی درمان های گروه نیک مهر بدون دارو و عوارض جانبی است. برای دیدن موفقیت های درمانی گروه نیک مهر به بخش ویدئوها یا صفحه اینستاگرام مراجعه کنید.
نویسنده : سید مصطفی حسینی ، مدیر گروه روانشناسی و مرکز نوروفیدبک نیک مهر
لطفاً در زیر نظر خود را در خصوص این مقاله بیان و اگر سوالی دارید مطرح نمائید.
این مطلب را به اشتراک بگذارید
شاید این موارد هم برایتان مفید باشد
شنبه تا پنج شنبه: 9 تا 22
پیروزی: 983 603 36 021
پاسداران: 482 97 227 021
سعادت آباد: 153 94 220 021
شهر اندیشه: 263 99 653 021
مدیریت: 1457 408 0919
با برگزاری کارگاههــای مختلف از جمله فرزند پــروری ، آموزش مهارتهای زندگی برای کودکان ، تربیت جنسی ، شناخت و تنظیم هیجانات کودکان ، بازی درمانی ، قصه درمانی ، پیشگیری از آسیب های روانی و اعتیاد ، پیشگیری از بـروز اختلالات شخصیت در بزرگسالـی ، پیشگیری از بروز مشکلات جنسی ، خیانت، و همچنین گـــروه درمانـی سـلامت روان ، گامـی بلنـد در جـهت پیشگیری از مشکلات سلامت روان در جامعه برداشته شود. معمولاً در هـر جامعه ای به دلیل هــزینه ها و مشکلاتــی که درمان به بار می آورد از هدف پیشگیرانه که به نوعی کم هزینه و مقرون به صرفه است استفاده می شود… بیشتر
تمامی حقوق برای گروه روانشناسی نیک مهر محفوظ است Copyright 2023 ©
16 پاسخ
سلام من پسرم کلاس پنجم املا که مینویسه بعضی. حروف را نمیزا ره و کند مینویسه یا ضعیف راضیعف مینویسه چکار کنم ممنون
سلام و وقتتون بخیر برای درمان تشریف بیارید چون باید درمان صورت بگیرد
سلام دخترم تقریبا در خانه املا را درست مینویسه ولی در کلاس پر از غلطه نمیدونم بخاطر جمعیت زیاد کلاسشون که همه با همذصدل کشی میکنند یا مثلا تو خونه ی لغت را تمرین میکنه بعد همون را در کلاس اشتباه مینویسه
سلام و وقتتون بخیر احتمالا فرزندتون دچار عدم تمرکز و توجه یا اضطراب است. باید مورد بررسی قرار بگیرد
سلام من دخترم الان کلاس سوم ابتدایی هست ازدوره ی پیش دبستانی تاپارسال انلاین بوده املاخودم ازش میگیرم یامعلم خصوصیش ازش میگیره خیلی خوبه ولی نمیدونم چراتوکلاس درس معلم مدرسه اش ازش گله منده میگه تمرکزحواس نداره املاش صعیفه چیکارکنم
سلام و وقتتون بخیر ایشان باید ارزیابی شود که چرا در کلاس به اینگونه است. می تواند علت های مختلفی از جمله استرس و اضطراب یا عدم تمرکز یا اختلال یادگیری باعث این موضوع شده باشد
سلام پسر من در نوشتن کلمات برای مثال نوشتن کتابه من به جای کتاب من و نیز برگ ای به جای برگه ای و نیز ازیز به حای عزیز و شوده به جای شده
همچین اشتباهاتی داره
چه کمکی باید بهش بشه
متاسفانه تکرار و تمرین زیاد هم خیلی تاثیر تداره
ایشان اختلال یادگیری داره و باید حتما تحت نظر متخصص قرار بگیره و در این زمینه شما کمک خاصی نمی تونید انجام بدید چون سیستم شناختی دچار مشکل است
من هجده سالمه و املا هیچ وقت نقطه قوتم نبوده :)) مثلا تنها در صورتی که بهش دقیق شده باشم، انتخاب رو انتخواب نمی نویسم. این یه چیزی طبیعیه و بخاطر بی دقتی مثال زدنیمه؟ و یا اختلالیه که باید پیگیریش کنم؟ علاوه بر اون مورد بی دقتی و املا، کلمات مشابه مثل اقدام و ادقام تو ذهن من واقعا شبیه بهمن و ممکنه برای یه مدت خیلی طولانی متوجه نشم دارم از کدومشون استفاده می کنم.
سلام و وقتتون بخیر، به نظر دارای اختلال یادگیری هستید ولی باید از نظر تمرکز و توجه هم چک شوید که در هر دو صورت باید برای درمان اقدام کنید.
سلام من که برای کودکم دسترسی به روانشناس کودک و متخصص ندارم چه کار کنم؟
سلام باید کتاب بخرید و یه سری تمرینات رفتاری انجام دهید
سلام وقت بخیر
ممنونم
عالی
فقط هیچ راهکاری ک اگر فعلا دسترسی ب روانشناس و روانپزشک و کلینیک نداریم
ارایه نشده بود.
مثلاً من مادر یا معلم ک بااین مسیله چالش دارم
درحاضر چه میتوان کرد؟
سلام و وقتتون بخیر، راهکارها در کتاب هایی که به همین عنوان می باشد می توانید تهیه و انجام دهید. منتهی تمام این موارد باید در کنار درمان قرار بگیرد تا نتیجه بخش باشد
با سلام طبق این مقاله من فکر می کنم دخترم اختلال در نوشتن داره آیا راه حلی وجود داره ک من بتونم تو خونه کمکش کنم علاوه بر کارهایی ک دکتر انجام میده؟؟؟
سلام، معمولاً کسانی که اختلال یادگیری دارند باید حتما برای درمان اقدام کنند چون ضعف در سیستم های شناختی است که باعث این موضوع می شه و در کنار اون کاردرمانگر و یا روانشناس یکسری تمرین ها رو در جهت جلسات درمانی به والدین آموزش می دهد که در جهت درمان تسریع ایجاد شود از جمله اینکه مورد سرزنش قرار نگیرد، تکالیف کوتاه کوتاه به ایشان داده شود و…