گروه روانشناسی و علوم اعصاب نیک مهر

درمان اختلال یادگیری ریاضی در کودکان

اختلال یادگیری ریاضی یکی از انواع اختلالات یادگیری است. در این مقاله سید مصطفی حسینی ( مدیر گروه نیک مهر ) سعی دارد به سوالات اختلال یادگیری ریاضی چیست ؟ انواع اختلال ریاضی چیست ؟ برای درمان اختلال یادگیری ریاضی چه باید کرد ؟ و راههای درمان اختلال یادگیری ریاضی در کودکان و بزرگسالان را پاسخ دهد. لازم به ذکر است که اختلال یادگیری ریاضی در کودکان حدود ۶ درصد جامعه را تشکیل می دهد.

مدت زمان مطالعه : 10 دقیقه , تاریخ انتشار : 1399/05/30

درمان اختلال یادگیری ریاضی

اختلال یادگیری ریاضی چیست ؟

برای درمان اختلال یادگیری از جمله درمان اختلال یادگیری ریاضی در کودکان ابتدا درمانگر باید به ویژگی این کودکان بپردازد. کودکان دارای اختلال ریاضی در کمیت اعداد با مشکل مواجه می شوند این یعنی کودک عدد ۴ را می بیند ولی اینکه این چه کمیتی است و این عدد ۴ با کمیت عدد ۵ چه فرقی می کند را نمی تواند تفاوتی برایش قائل شود. همچنین کودکان دارای اختلالات ریاضی در مقایسه اعداد با هم یا مشکل دارند و یا کُند هستند که این بدلیل ادراک فضایی اشان است که دچار نقص می باشد.

 

علائم اختلال یادگیری ریاضی در کودکان و بزرگسالان

عدم تشخیص عدد کوچکتر و بزرگتر

یکی از علائم اختلالات ریاضی این است که خط اعداد ذهنی اشان دیرتر پیشرفت می کند. این یعنی این کودکان در تشخیص عدد کوچکتر و بزرگتر دچار مشکل هستند. مثلاً اینکه عدد ۶۴ کجای منحنی اعداد قرار می گیرد را نمی دانند. این موضوع در درمان اختلال ریاضی مورد بررسی قرار می گیرد.

 

مشکل در حساب و کتاب زندگی

کودکانی که اختلال یادگیری ریاضی دارند تا بزرگسالی هم این روند را ادامه می دهند. مثلاً در بزرگسالی در دخل و خرج هم دچار مشکل می شوند که این موضوع هم یکی از علائم اختلال یادگیری ریاضی است که در درمان اختلالات ریاضی مورد بررسی قرار می گیرد.

مشکل در زمان و برنامه ریزی آینده

یکی از علل اختلال ریاضی این است که نقص این افراد در درک خط عددی در زمان هم بروز پیدا می کند بنابراین این افراد نمی توانند برای آینده برنامه ریزی کنند. لازم به ذکر است که کودکان دارای اختلال یادگیری ریاضی ممکن است توانایی زبانی اشان دچار مشکل نشود و حتی برخی مطالعات نشان داده شاعران خوبی هستند. این مورد هم در درمان اختلال یادگیری ریاضی در کودکان و بزرگسالان مورد بررسی قرار می گیرد.

انواع اختلال یادگیری ریاضی در کودکان و بزرگسالان

نامنظم نویسی

در این خطا کودک اعداد را نامنظم می نویسد و علامات ریاضی را پس و پیش می گذارد. این موضوع که یکی از انواع اختلال ریاضی است در درمان اختلالات ریاضی مورد بررسی قرار می گیرد.

بی‌دقتی در اختلال یادگیری ریاضی

در این خطا کودک به جای اینکه دو عدد را با هم مثلاً ضرب کند، تقسیم یا… می کند. این موضوع در درمان اختلالات یادگیری ریاضی مورد بررسی قرار می گیرد.

عدم تشخیص تفاوت اعداد

در این خطا کودک نمی تواند اعداد را با هم تشخیص دهد. این موضوع هم یکی از انواع و علائم اختلال یادگیری ریاضی است و باید مورد بررسی قرار بگیرد.

عدم درک مفاهیم پایه ریاضی

یکی دیگر از انواع اختلال ریاضی این است که کودک در درک مفاهیم تفاوت / تشابه / طبقه بندی و… دچار مشکل است که این موضوع در درمان اختلال یادگیری ریاضی در کودکان مورد بررسی قرار می گیرد.

 

عدم درک عملیات ریاضی

کودک در درک عملیات های جمع / تفریق / ضرب / تقسیم دچار مشکل است. این موضوع در درمان اختلال ریاضی در کودکان مورد بررسی قرار می گیرد.

 

مشکل در حل مسئله

این مشکل یکی از مهمترین انواع اختلال ریاضی است که در آن فرد در مهارت حل مسئله دچار مشکل می شود. این موضوع در درمان اختلال ریاضی مورد بررسی قرار می گیرد.

عدم درک توالی و زمان

معمولاً کودکانی که دارای اختلال یادگیری ریاضی هستند در زمان بندی کارها دچار مشکل می شوند و ممکن است که در فعالیت هایشان دچار مشکل شوند که این موضوع در درمان اختلال ریاضی باید مورد بررسی قرار بگیرد.

علل اختلال یادگیری ریاضی

برای اینکه کودک مفاهیم درس ریاضی را خوب متوجه شود باید در زمینه یکسری زیربناها قوی باشد که این موضوع در درمان اختلالات ریاضی در کودکان تقویت می شود. این موارد عبارت است از :

زیر بنای منطقی

این موضوع که یکی از علل اختلال ریاضی است کمی از دو سطح دیگر بالاتر است که همان حل مسئله و روابط پیچیده ریاضی است. در درمان اختلال یادگیری ریاضی روی این موضوع کار می شود.

زیربنای کلامی

دستکاری اعداد مثل تفریق و… مربوط به بخش کلامی است که کودک باید این زیربنا را داشته باشد تا بتواند دچار اختلال ریاضی نشود. در درمان اختلالات یادگیری ریاضی در کودکان روی این موضوع کار خواهد شد.

زیربنای غیرکلامی

این موضوع که یکی از علل اختلال یادگیری ریاضی است. این یعنی اینکه کودک بتواند اعداد را مقایسه کند و تخمین بزند و… این موضوع لزوماً وابسته به زبان و منطق نیست. یعنی حیوانات هم که زبان ندارند می توانند جمع و تفریق انجام دهند و بفهمند چیزی بیش از چیز دیگر است و به طرف آن بروند. این علت در درمان اختلالات ریاضی مورد بررسی قرار خواهد گرفت.

 

زیربانی فضایی

هندسه مربوط به این بخش است و کسانی که در این بخش ضعیف می باشد یعنی زیربنای فضایی اشان دچار مشکل است بنابراین باید راههای درمان اختلال یادگیری ریاضی را انجام دهند.

عدم نقص توجه و تمرکز کودک

توجه و تمرکز کودک باید بدون نقض باشد چون اگر این موضوع در کودک صدق نکند ابتدا باید به درمان عدم تمرکز و توجه کودک پرداخت و سپس درمان اختلال یادگیری ریاضی را انجام داد. البته در نقشه مغزی تمامی این موارد توسط درمانگر به دست خواهد آمد.

 

مفاهیم و موضوعات آموزشی متناسب با رسش ذهنی کودک باشد

در درمان اختلالات ریاضی در کودکان این موضوع مورد بررسی قرار می گیرد. این یعنی مثلاً نگه داری ذهنی حجم باید در سن ۱۰ الی ۱۱ سالگی، مفهوم وزن ۷ الی ۸ سالگی، مفهوم عدد ۷ سالگی، مفهوم طول بعد از ۸ سالگی و مفهوم سطح ۷ سالگی به بعد انجام گیرد. همچنین از علل اختلال ریاضی این است که دانش آموز باید با مفاهیم بلند، تنگ، کوتاه، کلفت، گشاد و… آشنا باشد چون بعضی از مواقع آنها را به جای هم استفاده می کند که همین باعث علل اختلال یادگیری ریاضی می شود. دانش آموز همچنین باید مفهوم طبقه بندی، ردیف بندی ( از کوچک به بزرگ )، جنبه ترتیبی اعداد(اول و دوم و سوم و…) را یاد گرفته باشد تا دچار اختلال یادگیری ریاضی نشود.

 

راههای درمان اختلال یادگیری ریاضی

دارو درمانی

این روش توسط روانپزشکی که در زمینه درمان اختلال یادگیری ریاضی در کودکان تبحر دارد به کار برده می شود. معمولاً دارو درمانی به تنهایی نمی تواند درمان مناسبی برای انواع اختلال ریاضی در کودکان یا بزرگسالان باشد و درصد موفقیت آن پائین می باشد. 

 

روان درمانی

در جواب سوال اینکه برای درمان اختلال یادگیری ریاضی چه باید کرد ؟ باید گفت که روانشناس کودک و کاردرمانگری یکی از بهترین راههای درمان اختلال یادگیری ریاضی در کودکان است. در این درمان درمانگر با یکسری تکنیک هایی که انجام می دهد اختلالات ریاضی را در کودک از بین می برد. البته این روش در کنار ابزارهای نوروساینس می تواند درصد درمان اختلال ریاض در کودکان را بالا ببرد.

ابزارهای نوروساینس

یکی از درمان های جدیدی است که به تازگی وارد ایران شده که اگر طبق نقشه مغزی و همچنین پروتکل درمان توسط متخصص نوروتراپیست ( نه روانشناس و روانپزشک ) نوشته شود می تواند درمان قطعی اختلالات یادگیری ریاضی در کودکان را باعث شود. این ابزارها انواع مختلفی از جمله نوروفیدبک ، لورتا نوروفیدبک ( پیشرفته تر از نوروفیدبک است ) و دیگر ابزارهای نوروساینس دارد که همگی بدون دارو و عوارض جانبی می باشند.

نکته مهم : گروه نیک مهر برای درمان اختلال یادگیری ریاضی در کودکان و بزرگسالان از وجود دکتر نیما گنجی ( بنیانگذار واقعی لورتانوروفیدبک و عضو هیئت علمی جهاد دانشگاهی علوم پزشکی شهید بهشتی تهران ) در بخش نوروساینس و سودابه خاکپور ( روانشناس کودک و نوجوان ) در بخش روانشناسی استفاده می کند. لازم به ذکر است که کلیه درمان های گروه نیک مهر بدون دارو و عوارض جانبی می باشد. برای دیدن موفقیت های درمانی گروه نیک مهر به بخش ویدئوها یا صفحه اینستاگرام مراجعه کنید.

نویسنده : سید مصطفی حسینی ، مدیر گروه روانشناسی و مرکز نوروفیدبک نیک مهر

لطفاً در زیر نظر خود را در خصوص این مقاله بیان و اگر سوالی دارید مطرح نمائید.

این مطلب را به اشتراک بگذارید

شاید این موارد هم برایتان مفید باشد

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Fill out this field
Fill out this field
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.