گروه روانشناسی و علوم اعصاب نیک مهر

درمان اختلال یادگیری خواندن

اختلال یادگیری نارساخوانی یا دیسلکسیا از انواع اختلالات یادگیری می باشد. بیشتر کودکانی که دچار اختلال خواندن می شوند پسر هستند ( 4 برابر دختران ). در این مقاله سید مصطفی حسینی ( مدیر گروه نیک مهر ) سعی دارد به سوالات اختلال خواندن چیست ؟ ( اختلال نارساخوانی چیست ) هیپرلکسی چیست ؟ علائم نارساخوانی یا نشانه های نارساخوانی چیست ؟ روش های درمان اختلال یادگیری خواندن یا راه های درمان اختلال خواندن پاسخ دهد.

مدت زمان مطالعه : 8 دقیقه , تاریخ انتشار : 1399/05/30

درمان اختلال یادگیری خواندن

مشکلات کودکان و بزرگسالان دارای اختلال نارساخوانی

برچسب زدن

متاسفانه به بسیاری از دانش آموزانی که دارای اختلال خواندن هستند برچسب کودن و کم ذهن و عقب مانده ذهنی و… زده می شود که در درمان اختلال خواندن این موضوع مورد بررسی قرار می گیرد.

عدم درک و شناسایی نشانه های نوشتاری

این گروه از کودکان دارای اختلال یادگیری خواندن ، بسیاری از واژه ها را می دانند اما قادر به درک و شناسایی نشانه های نوشتاری یا چاپی نیستند که در درمان اختلال یادگیری خواندن کودکان و بزرگسالان مورد بررسی قرار می گیرد.

هیپرلکسی

بعضی از کودکان هم واژه ها را می خوانند ولی مفهوم آن را نمی فهمند که به آن هیپرلکسی می گویند که در درمان نارساخوانی توسط درمانگر مورد بررسی قرار می گیرد.

 

مشکلات با دروس مدرسه

اختلالات خواندن معمولاً در سن مدرسه تشخیص داده می شود. این دانش آموزان به علت مشکلی که در اختلال خواندن دارند نمی توانند کتاب های درس علوم و ریاضی و… را بخوانند بنابراین با آن دروس هم دچار مشکل می شوند و معلم فکر می کند که کودک کم هوش است. این موضوع در روش های درمان اختلال یادگیری خواندن مورد بررسی قرار می گیرد.

 

علل نارساخوانی در درمان اختلال خواندن

مسیر خواندن در درمان اختلال خواندن

وقتی فردی جمله یا واژه ای را می خواند مسیری که در ذهنش پردازش می شود بدین صورت است که مثلاً فردی واژه گربه را می بیند ابتدا حروف گ ، ر ، ب ، ه را از هم متمایز می کند. بعد از آن حافظه کلامی کوتاه مدت این واژه را نگه می دارد که بعداً بتواند به هم بچسباند و یک کلمه از آن درست کند. بعد از این مرحله لغت در ذهن و در حافظه می رود و در اینجا معنی شکل می گیرد که فرد می تواند تصویر آن هم داشته باشد که متاسفانه در کودکان دارای اختلال نارساخوانی این موضوع دیده نمی شود و باید در درمان اختلالات خواندن روی آن کار شود.

 

انواع اختلال یادگیری خواندن

اختلال خواندن یا نارسا خوانی انواع نادری هم دارد که در درمان اختلال یادگیری خواندن مورد بررسی قرار می گیرد از جمله:

اختلال نارساخوانی عمیق

در این اختلال یادگیری نارساخوانی فرد لغات انتزاعی که تصویر ندارد را نمی تواند بخواند مثل مهربانی ولی گربه را می تواند بخواند.

 

عدم درک سرعت صحبت دیگران

اگر سرعت پردازش در فرد دارای اختلال خواندن یا نارساخوانی کم باشد او می گوید دیگران چقدر سریع صحبت می کنند چون او نمی تواند بفهمد. این موضوع در روش های درمان اختلال یادگیری خواندن مورد بررسی قرار می گیرد.

نشانه های نارساخوانی در پیش دبستانی

تمامی موارد بالا در روش های درمان اختلال یادگیری خواندن یا درمان اختلال نارساخوانی مورد بررسی و تشخیص قرار می گیرد.

علائم نارساخوانی در سنین مدرسه

روش های درمان اختلال یادگیری خواندن

در کل ۳ روش درمانی برای درمان اختلال نارساخوانی در کودکان وجود دارد که عبارتند از:

دارو درمانی

این روش توسط روانپزشک که در زمینه درمان اختلال خواندن در کودکان تبحر دارد به کار برده می شود. معمولاً دارو درمانی به تنهایی نمی تواند درمان اختلالات خواندن را انجام دهد بنابراین این روش در درمان اختلال نارساخوانی کاربردی نیست.

روان درمانی

روانشناس کودک و کاردرمانگری یکی از بهترین راه های درمان اختلال خواندن در کودکان است. در این درمان روانشناس کودک راهکار برای اختلال خواندن به کودک می دهد و باعث می شود درمان اختلال نارساخوانی صورت بگیرد. این روش درمانی در کنار ابزارهای نوروساینس یکی از بهترین روش های درمان اختلال یادگیری خواندن است.

ابزارهای نوروساینس

از درمان های جدیدی است که اگر طبق نقشه مغزی باشد و پروتکل درمانی توسط متخصص نوروتراپیست ( نه روانپزشک و روانشناس ) نوشته شود می تواند در کنار روان درمانی درمان قطعی اختلال خواندن یا نارساخوانی را به همراه داشته باشد. این ابزارها انواع مختلفی از جمله نوروفیدبک ، لورتا نوروفیدبک ( پیشرفته تر از نوروفیدبک ) و دیگر ابزارهای نوروساینس دارد که همگی بدون دارو و عوارض جانبی می باشند.

نکته مهم : گروه نیک مهر برای درمان اختلال نارساخوانی از وجود دکتر نیما گنجی ( بنیانگذار واقعی لورتا نوروفیدبک در ایران و عضو هیئت علمی جهاد دانشگاهی علوم پزشکی شهید بهشتی تهران ) در بخش نوروساینس و سودابه خاکپور ( روانشناس کودک و نوجوان ) در بخش روان درمانی استفاده می کند. تمامی درمان های گروه نیک مهر بدون دارو و عوارض جانبی است. برای دیدن موفقیت های درمانی گروه نیک مهر به بخش ویدئوها یا صفحه اینستاگرام مراجعه کنید.

نویسنده : سید مصطفی حسینی ، مدیر گروه روانشناسی و مرکز نوروفیدبک نیک مهر

لطفاً در زیر نظر خود را در خصوص این مقاله بیان و اگر سوالی دارید مطرح نمائید.

این مطلب را به اشتراک بگذارید

شاید این موارد هم برایتان مفید باشد

2 دیدگاه. دیدگاه جدید بگذارید

  • درمان اختلال یادگیری خواندن
    سیدیاسین طباطبایی
    17 دی 1399 6:18 ب.ظ

    سلام خسته نباشید من ۱۹سالمه و دچار نارسا خوانی هستم .باید به متخصص چه زمینه مراجعه کنم ؟اگر بخواهم دارو درمانی شوم نام داروی آن چیست ؟چه عوارضی دارد ؟مدت درمان چقدر است ؟درمورد گفتار درمانی هم توضحیاتی بیان بفرمایید. در این روش چه کار هایی برای بهبود بیمار ارائه میشود اگر ممکن است مثال بزنید متشکرم از لطف شما دوست عزیز و بزگوارم ممنون

    پاسخ
    • درمان اختلال یادگیری خواندن
      سید مصطفی حسینی
      20 دی 1399 8:41 ق.ظ

      سلام و وقتتون بخیر داروی خاصی برای درمان نارساخوانی نداریم و بهترین روش برای درمان این موضوع دستگاههای نوروساینس از جمله لورتا است که می تواند خیلی کمک کننده باشد و بدون عوارض جانبی می باشد. در قسمت کار درمانی هم روانشناس یا کار درمانگر با یکسری تکنیک های خاص این موضوع رو حل خواهند کرد منتهی درمان اصلی همان درمان های نوروساینس می باشد

      پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Fill out this field
Fill out this field
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.